Nieuwsbrieven Schijvens

De nieuwsbrieven kunnen worden gedownload en zijn te lezen met Adobe Acrobat Reader.

          De 1e Nieuwsbrief, opgesteld in februari 2003, gaat over de herkomst van de naam Schijvens. Bovendien is daarin opgenomen de stamreeks Schijvens van 13 generaties. De beroepen van Cornelis Schijvens (7e generatie, 1642-1683) worden besproken, alsook het bestaan van Belgisch nageslacht, voortgekomen uit de 7e en de 10e generatie. De nieuwsbrief eindigt met een boekbespreking en een boeken-overzicht met betrekking tot Hilvarenbeek en omgeving, en voorzien van plattegronden (6 pagina's, 694 Kb).

          De 2e Nieuwsbrief, opgesteld in november 2003, is een levensbeschrijving van Jacobus Schijvens (8e generatie van stamreeks in 1e nieuwsbrief) over de periode 1752-1829.  Er worden periodes beschreven:

De periode dat Jacobus met Maria Aerts was getrouwd,

De huwelijksperiode met Barbara van Leuven,

De laatste jaren van Barbara van Leuven en haar dochter Maria.

Het geheel is voorzien van foto's en plattegronden (10 pagina's, 1930 Kb).

Aanvulling 2e nieuwbrief: De oudste dochter van Jacobus, Johanna Cornelia is 16 dagen oud geworden en is op 26 mei 1783 overleden.

 
Hieronder een foto van het Gildeschildje dat Jacobus Schijvens heeft laten maken toen hij koning was van het St. Jorisgilde. De foto van het gildeschildje is gemaakt door Ton de Jong, die eind 2003 een lezing heeft gegeven over het St. Jorisgilde voor de heemkundekring van Hilvarenbeek. Op het schildje staat het volgende vermeld:
Jacobus Schijvens
Datering: 1786
Opschrift voorzijde: IACOBUS SCHYVENS KONING VAN DE ST IORIS GULD TE HILVARENBEEK ANNO  1786
Afbeelding: kleermaker in kleermakerszit op tafel.
 Merken: drie jachthoorns (=Eindhoven); P.R. = meesterteken van P. van  Rees.